Yanan Şeylerin Neden Hemen Hemen Hepsi Neden Siyah Renge Bürünüyor?
2 mins read

Yanan Şeylerin Neden Hemen Hemen Hepsi Neden Siyah Renge Bürünüyor?

Yemek pişirirken yanlışlıkla yemeği yakmak, herkesin başına gelmiştir. Peki, bu yanık yiyeceklerin neden siyah renkte olduğunu hiç düşündünüz mü?

Aslında bu durum, karbonun kimyasal yapısından kaynaklanıyor. Nasıl mı? Sizi şöyle aşağıya alalım.

Sadece yiyecekler değil, çoğu organik madde karbon içerir.

Karbon, oksijen, hidrojen, azot ve fosfor gibi birkaç diğer elementle birlikte organik maddelerin temel bileşenlerinden biridir. Yiyecek yandığında, içindeki karbon yanar ve karbon dioksit gazı ile siyah renkteki yanmış karbon oluşur.

Eğer yiyeceği uzun süreli ve yüksek sıcaklıklarda yakarsanız, yiyecekteki neredeyse her şey parçalanır, buharlaşır ve geriye sadece yanmış karbon (siyah renkte) ile birkaç iz metal kalır.

Bu nedenle yiyeceğin miktarının, başlangıçtaki miktarından çok daha az olduğunu fark edersiniz. Diğer yandan, ocakta meydana gelen küçük bir yanma, yiyeceğin tamamen buharlaşmasına neden olacak kadar ısınmasına yetmez.

Bunun yerine yiyecek karamelizasyon veya Maillard reaksiyonu geçirir. Reaksiyonlar, altın kahverengiden siyah renge kadar değişen yeni bileşiklerin oluşumuna neden olur.

Her şey, üzerine düşen ışınlarla nasıl etkileşime girdiğine bağlı olarak rengini alır.

Işık ışınları bir nesneye çarptığında, yansıtılabilir, kırılabilir, dağılabilir veya emilebilir. Bir nesnenin hangi rengi emdiği, tamamen onun atomik yapısına bağlıdır.

Örneğin elmasın parlak olmasının nedeni, karbon atomlarının düzenli ve iyi düzenlenmiş kafes oluşturmasıdır, bu nedenle elmas çok az ışık frekansını emer. Elmas görünür spektrumda ışığı emmez/dağıtmaz bu yüzden şeffaf ve parlak görünür.

Öte yandan grafit gibi düzenli bir yapıya sahip olmayan ve serbest delokalize elektronlara sahip materyaller, geniş frekans aralığını emer veya dağıtır.

Grafitin, karakteristik siyahımsı bir tona sahip olmasına neden olur çünkü gözlerinize neredeyse hiçbir renk yansıtmaz.

Kaynak: ScienceABC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir