Küresel Ekonomideki Belirsizlikler Merkez Bankalarını Zorluyor
Küresel ekonomik belirsizliklerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ekonomisi gibi bazı bölgelerde resesyon endişeleri ve imalat aktivitesindeki düşüş, merkez bankalarının para politikası kararlarını alırken zorlanmalarına neden oluyor. Mayıs ayı, önemli merkez bankalarının kararlarını beklemekle geçecek.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) Sıkılaşma Döngüsünde
Japonya’da BoJ, ücret artışları ve güçlenen enflasyon riskleriyle karşı karşıya. Mart ayındaki toplantısında politika faizini sabit tutan BoJ, Haziran ayında faiz artışına gitmeyi planlıyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) Enflasyon ve Resesyon Riskleriyle Mücadele Ediyor
ABD’de Fed’in para politikası kararları merakla bekleniyor. Gümrük vergileri ve ticaret belirsizliği ekonomik görünümü kötü etkiliyor. Fed’in politika faizini Mayıs ayında sabit tutması, Haziran ayında ise faiz indirimi yapması bekleniyor.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Faiz İndirimi Yapabilir
İngiltere’de BoE’nin faiz indirimi yapması bekleniyor. BoE’nin Mayıs ayındaki toplantısında politika faizini düşürerek ekonomiyi desteklemesi bekleniyor.
Asya’da RBA, Yeni Zelanda ve Güney Kore Merkez Bankalarının Kararları Önemli
Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankaları faiz kararları ile yatırımcıların yakından takip ettiği bankalar arasında yer alıyor. RBA’nın politika faizini düşürmesi, Yeni Zelanda’nın ise faiz indirimi yapması bekleniyor.
Mayıs ayında diğer merkez bankaları da kararlarını alacak ve küresel ekonomiye yön verecek kararlar alacak.