Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Konferansı (COP29) sona erdi.
COP29 Başkanlığı tarafından duyurulan ve konferansın öncelikli konusu olan “uluslararası iklim finansmanının artırılmasına” yönelik taslak metinde anlaşma sağlandı.
Yeni Toplu Nicel Hedef (NCQG) olarak adlandırılan anlaşma, gelişmekte olan ülkeler için 2035 yılına kadar yılda en az 1,3 trilyon ABD doları tutarında finansmanın kamu ve özel kaynaklardan temin edilmesini hedefliyor ve tüm paydaşları iş birliği yapmaya çağırıyor.
Ayrıca, anlaşmada gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele etmelerine destek olmak amacıyla kamu finansmanının yılda 100 milyar ABD dolarından 2035 yılına kadar yılda 300 milyar ABD dolarına çıkarılması hedefi yer alıyor.
ANLAŞMAYA KARŞI TEPKİLER
Taslak metnin kabul edilmesiyle, salondaki bazı delegeler anlaşmayı alkışlarken, bazıları zengin ülkelerin daha fazla çaba göstermemesi nedeniyle tepki gösterdi.
UZLAŞMA SAĞLANAMAYAN TASLAK METİN
21 Kasım’da yayımlanan taslak metnin yetersiz bulunmasının ardından cuma günü yeni bir taslak metin yayınlandı.
Bu metinde, gelişmiş ülkeler liderliğinde gelişmekte olan ülkeler için iklim eylemi için tüm kamu ve özel kaynaklardan temin edilecek finansmanın 2035 yılına kadar yılda 250 milyar ABD dolarına çıkarılması hedefi vardı.
Ancak, gelişmekte olan ülkelerin bu miktarı yeterli bulmaması nedeniyle taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı.