Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Baharatlar ve İlaç Etkileşimi: Sağlığınız İçin Dikkat Edin!

Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız baharatlar sadece yemeklerimize lezzet katabilir, aynı zamanda sağlığımızı da olumlu yönde etkileyebilir. Ancak uzmanlara göre, bazı baharatlar bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaç etkilerini azaltabilir. Baharatların ve ilaçların etkileşimi konusunda bilinmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Tarçın

Tarçın, mutfaklarda geniş bir kullanım alanına sahip olan ve sevilen bir baharattır. Kingston Üniversitesi’nde eczacılık alanında uzmanlaşmış olan Dr. Dipa Kamdar, tarçının içerisinde bazı farklı bileşikler bulunduğunu ve bu bileşiklerin sağlık üzerinde çeşitli etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir.

Mississippi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen laboratuvar çalışmaları, bazı ilaçların vücuttan atılma hızını artırarak ilaç etkilerini azaltabileceğini göstermiştir. Özellikle kronik hastalıklar için ilaç kullanan kişilerde bu durum ciddi problemlere yol açabilir.

Tarçının çeşitlerinin risk düzeyini etkilediğini belirten uzmanlar, marketlerde sıkça bulunan Cassia tarçının yüksek miktarda kumarin içerdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabileceğini vurgulamaktadır.

Zerdeçal

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkuminin, karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebileceğini ifade eden Dr. Kamdar, zerdeçalın antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve antibiyotikler üzerinde etkili olabileceğini söylemektedir.

Zencefil

Zencefilin hafif kan inceltici etkisi, antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Diyabet ilaçlarıyla etkileşimine dair bulgular ise çelişkilidir. Alkol, özellikle antidepresanlar ve ağrı kesicilerle birlikte alındığında ciddi yan etkilere yol açabilir.

Baharatların yanı sıra bazı yiyecekler de ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini değiştirebilir. Greyfurt, karaciğer enzimlerini etkileyerek bazı ilaçların vücutta birikmesine yol açabilir. Alkol, antidepresanlar ve ağrı kesicilerle alındığında ciddi yan etkilere neden olabilir. Süt ürünleri antibiyotik emilimini azaltırken, yeşil yapraklı sebzeler kan sulandırıcı ilaçların etkisini zayıflatabilir.

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Baş ağrısının yeri, nedenini ele veriyor

Baş ağrısı nedeninin başladığı bölgeye göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Üstelik vücudun bir tür uyarı sinyali olan bu ağrıyı tanımak bazen hayat kurtarır’’ dedi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.