‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, koroner arter hastalığının aniden ortaya çıkan bir rahatsızlık olmadığını belirterek, “Ancak önlem alınmazsa, sessiz bir şekilde ilerleyerek ölüme neden olabilir. Erken teşhis ve düzenli takip hayat kurtarabilir” dedi.

Kalp Krizi, Damar Tıkanıklığı, Ani Ölümler

Koroner arter hastalığının önde gelen dolaşım sistemi hastalıklarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Son yıllarda kanser yerine kalp damar hastalıklarının daha fazla insanı etkilediğini gözlemliyoruz. Koroner arter hastalığı, damar sertliği ile başlayıp zamanla ilerleyerek genellikle ani ölümlerle sonuçlanan bir seyir izler. Kalbi besleyen damarlardaki sertlik ve tıkanıklık sonucu ortaya çıkan bu hastalık, en ciddi sonucu olan kalp kriziyle karşımıza çıkar. Ayrıca, kalpte büyüme, ritim bozuklukları ve ani ölümler de bu hastalığın etkileri arasındadır” şeklinde konuştu.

‘Risk Her Geçen Yıl Artıyor’

Damar sertliği ve tıkanıklığının oluşumunda birden fazla faktörün etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, genetik yatkınlığın yanı sıra yaşam tarzı faktörlerinin de önemli olduğunu vurguladı. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve obezitenin en büyük risk faktörleri olduğunu belirten Kılıçaslan, ayrıca sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve stresin de hastalığın ilerlemesini hızlandırdığını söyledi. Prof. Dr. Kılıçaslan, “Son yıllarda özellikle yaşla birlikte artan diyabet ve obezite oranı da tabloyu ağırlaştırıyor ve koroner arter hastalığına bağlı ölümlerde artışa neden oluyor” ifadelerini kullandı.

‘Erken Önlem Hayat Kurtarır’

Koroner arter hastalığına karşı alınacak önlemlerin başında yaşam tarzı değişikliklerinin geldiğini belirten Prof. Kılıçaslan, “Bu ani ortaya çıkan bir hastalık değildir. Ancak önlem alınmazsa, ölümcül bir şekilde ilerleyebilir. Erken teşhis ve düzenli takip hayati önem taşır. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma ve tansiyon-kolesterol kontrolü, hastalığı önceden önlemede hayati role sahiptir” dedi.

Related Posts

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Baş ağrısının yeri, nedenini ele veriyor

Baş ağrısı nedeninin başladığı bölgeye göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Üstelik vücudun bir tür uyarı sinyali olan bu ağrıyı tanımak bazen hayat kurtarır’’ dedi.