Almanya’da tüketici güveni dipte: Ekonomide belirsizlik sürüyor

Almanya’da Tüketici Güven Endeksi Haziran Ayında Yükseldi

Almanya’da bu ay için eksi 20,8 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, haziran ayı için 0,9 puan artışla eksi 19,9 puana yükselmesine rağmen artan belirsizlikle düşük seviyede istikrar aramaya devam etti.

Merkezi Almanya’da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ile Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü tarafından hazırlanan gelecek aya yönelik Tüketici Güven Endeksi sonuçları açıklandı.

Mayıs ayında eksi 20,8 puan, haziran ayında ise 0,9 puan artarak eksi 19,9 puana yükselen Tüketici Güven Endeksi, art arda üçüncü ayda da artış gösterdi. Endeks, uzun vadeli ortalama olan 10 puanın oldukça altında seyretmeye devam etti.

GfK’ye göre, tüketici duyarlılığını azaltan hem hafif bir şekilde azalan satın alma eğilimi hem de artan tasarruf eğilimi bulunuyor.

Almanya’da tüketici duyarlılığı son derece düşük ve belirsizlik yüksek seviyede olarak devam ederken, ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkiler de sürüyor. Tüketici Araştırmacıları Uzmanı Rolf Buerkl, tüketicilerin tasarruf etmeye yönlendirildiğini belirtti.

Almanya’da işsizlik rakamlarındaki yükseliş ve şirket iflaslarındaki artış, çalışanların endişesini artırarak ekonomik sıkıntıları daha da derinleştiriyor.

Alman ekonomisi, beklenenden daha güçlü bir şekilde büyüme kaydetse de, ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Birliği arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı ekonomide belirsizliğe neden oluyor.

EKONOMİK BÜYÜME İÇİN ÖZEL RİSKLER BULUNUYOR

Tarife savaşları ve küresel ticareti olumsuz etkileyen Trump’ın politikaları, Alman ekonomisinin büyümesinde özel risk olarak görülüyor. Ülke ekonomisi, imalat sektörüne büyük oranda bağımlı olduğu için üretimdeki zayıflıktan etkileniyor.

Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar nedeniyle Alman ekonomisi 2024 yılında gerilerken, hükümetin büyüme beklentileri de düşüş gösterdi. Ekonomi 2025 yılında büyüme görmezse, üç yıldır art arda küçülme yaşanmış olacak.

Ekonominin büyüme tahminleri düşerken, Alman hükümeti ve Ekonomi Bilirkişi Kurulu, ekonomik belirsizlikler karşısında tedbir almaya devam ediyor. Trump’ın politikalarının ekonomi üzerindeki etkilerini gözlemleyerek, geleceğe ilişkin daha sağlıklı tahminler yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Related Posts

Akaryakıt zamları, meyve-sebze fiyatlarına yansımaya başladı

Akaryakıta bir haftada gelen zamlar Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki semt pazarında ürün fiyatlarına yansımaya başladı. Pazarcı esnafı, “Mazot zamları etkilemez mi? 10 liraya sattığımız malı 15 liraya satıyoruz şimdi. Vatandaş da alamıyor, alım güçleri yok” derken pazara gelen bir ilçe sakini, “Mazota zam geldiğinde haliyle her şeye zam geliyor. Yapacak bir şey yok. Mazot daha pahalanacak burada durmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Murat Muratoğlu: Zeytin evladiyelik, maden günü kurtarır!

Murat Muratoğlu: Zeytin evladiyelik, maden günü kurtarır!

Commerzbank’tan Türk lirası için korkutan mesaj

Commerzbank ekonomisti Tatha Ghose, Türk lirasının yıl sonuna kadar değer kaybetmeye devam edeceğini bildirdi. Merkez Bankası’nın ise karar metninden çıkardığı ifadenin faiz indirimine işaret ettiğini açıkladı.

THY’den İspanyol şirketi ile ortaklık iddialarına açıklama

THY, İspanya merkezli havayolu şirketi Air Europa ile olası ortaklık haberlerine dair açıklama yaptı. Şirket, bağlayıcı olmayan nitelikte görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Samuray arısı, kahverengi kokarcaya karşı

Pamukova’da kahverengi kokarcaya karşı “Samuray Arısı” ile doğal mücadele başladı Genel●2025-06-19 22:16:43●Sakarya●Ulusal● SAKARYA’nın Pamukova ilçesinde, tarım alanlarında büyük zararlara yol açan kahverengi kokarcaya karşı kimyasal ilaç …

KKM’de düşüş devam ediyor: Toplam mevduatın payı yüzde 2,5’i oldu

Kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından çıkış geçen hafta 5 milyar 194 milyon lira azalarak 566 milyar 321 milyon liraya düştü.