Çin, Yeraltı Haritalama Projesi ile Doğal Kaynakları Keşfedecek
Çin, 1 milyar dolarlık SinoProbe II projesiyle yeraltının detaylı bir haritasını çıkarmayı planlıyor. SinoProbe I’in devamı niteliğindeki proje, 2025’in başlarında başlayacak ve 6 yıl sürecek. Proje kapsamında, binlerce bilim insanı ve ekipman kullanılarak 3 kilometre derinliğe kadar maden yatakları ve enerji kaynakları haritalandırılacak.
Jeoçeşitliliğin Korunması ve Yenilenebilir Enerji İçin Adımlar
SinoProbe II, fosil yakıtların yanı sıra yenilenebilir enerji teknolojileri için kritik minerallerin tespitini de hedefliyor. Elektrikli araç bataryaları, güneş panelleri ve rüzgar türbinleri için gerekli malzemeler, projenin merkezinde yer alacak. Karbon ayak izini azaltmaya yönelik olarak karbon depolama alanları da incelenecek.
Deprem Tahminleri ve Yerleşim Alanları
Proje, deprem tahminlerini geliştirmek amacıyla fay hatlarının detaylı haritalarını çıkaracak. Ayrıca, dünyanın çekirdeğine kadar olan yapıları incelemek için pasif sismometreler kullanılacak. Tibet gibi zorlu alanlarda bile sondaj çalışmaları gerçekleştirilecek.
Ulusal ve Küresel İş Birliği ile Yürütülecek Proje
SinoProbe II’nin küresel iş birliğiyle yürütülmesi ve verilerin uluslararası araştırmacılara açık hale getirilmesi planlanıyor. Çin’in liderlik edeceği Earth CT adlı yeni girişimle dünya genelindeki jeobilimsel veri setleri birleştirilecek. Bu proje, sadece Çin’in değil, dünya genelindeki ihtiyaçları karşılayacak bir adım olacak.